Epoxy is een veelgebruikte kunststof die men terugvindt in zowel woningen, bedrijven als industrie. Vooral epoxyvloeren zijn aan een opmars bezig. Epoxyhars of epoxylijm is hiervoor veruit de bekendste toepassing.

Wat is epoxy?

Epoxy is een kunststof polymeer die bestaat uit twee componenten:
– Vloeibare hars, veelal licht van kleur
– Vloeibare verharder, iets donkerder van kleur, met een ammoniak-achtige geur
Apart blijven deze twee stoffen vloeibaar. Wanneer men beide stoffen mengt, treedt er een chemische reactie op, wat voor een uithardingsproces zorgt.

Epoxy giethars in woningen

Naast epoxy primer en epoxy coating, is de meest gebruikte uitvoering toch wel epoxy giethars. Gietvloeren worden bovenop een bestaande vloer of beton gegoten en hebben een dikte van ongeveer 3 mm. Meestal wordt een gietvloer verder afgewerkt met een topcoat. Dankzij kleurpigmenten is het verder mogelijk om een moderne gietvloer te creëren in meerdere kleuren en zelfs motieven.

Andere toepassingen zijn:
– Trapbekleding
– Badkamerwanden
– Spatwanden in de keuken
– Meubelen zoals tafelbladen

Epoxy in bedrijven en industrie

Kantoren, magazijnen, garages, labo’s, restaurantkeukens, e.d. kunnen beschikken over een moderne, hygiënische epoxyvloer. Maar ook boten en vliegtuigen kan men ‘bekleden’ met epoxy.

De voordelen van epoxyhars

Epoxyhars kent veel toepassingen én biedt tal van voordelen:
– Hard en sterk
– Slijtvast en slipvast: belangrijk bij vloeren en trappen!
– Geen krimp
– Naadloos en waterbestendig: en dus hygiënisch in bijvoorbeeld badkamers
– Strakke en moderne look
– Makkelijk te verwerken
– Heel onderhoudsvriendelijk
– Temperatuurbestendig
– UV-bestendig mits de juiste coating

Het mengen van de epoxy componenten

De twee componenten van epoxy(hars) worden meestal apart geleverd. Voor een perfecte uitharding is het belangrijk om deze zorgvuldig te mengen én dat in de exacte verhouding (zie verpakking). Best is om beide vloeistoffen eerst apart +/- 1 minuut te mengen. Dan worden beide samen gemengd gedurende enkele minuten tot men een homogene massa verkrijgt. In die fase kan u eventueel kleurpigment toevoegen.

Veilig werken met epoxy

In de eerste plaats is het belangrijk om de producten veilig op te slaan, uiteraard buiten het bereik van kinderen. Voorzie huid- en adembescherming. Laat de producten niet in contact komen met de huid. Draag daarom beschermende kledij, een masker en handschoenen tijdens het mengen of aanbrengen.

Vragen of opmerkingen over epoxy of epoxyhars?

Heeft u professioneel advies nodig? Of heeft u verdere vragen over ons aanbod en onze diensten? Contacteer ons en wij helpen u graag verder.

Meer info over ons aanbod en prijzen vindt u hier.