Schuren ter voorbereiding van uw schilderwerk is echt wel noodzakelijk. Het draagt bij tot de duurzaamheid en de kwaliteit van uw verfopdracht. Grondig schuren zorgt namelijk voor een goede hechting en een glad eindresultaat.

Waar past schuren in uw voorbereiding?

Schuren van de ondergrond is slechts een onderdeel van uw voorbereiding. De drie voornaamste stappen in een voorbereiding zijn deze in juiste volgorde:
1. Ontvetten
2. Schuren
3. Stofvrij maken

Waarom is schuren zo belangrijk?

Op een muur of plafond die niet of slecht geschuurd is, zal verf minder hechten. Lakverf hecht zich het best aan oppervlakken die niet te glad zijn. Op te gladde oppervlakken kan u daarom te maken krijgen met verfdruppels omdat de verf niet genoeg ‘plakt’.

Wanneer schuren?

• Bij pleisterwerk dat veel oneffenheden bevat. Plamuurresten moeten bijvoorbeeld goed opgeschuurd worden.
• Ook ruw hout of oude verflagen moeten steeds grondig geschuurd worden.
• Voor het aanbrengen van een primer op een ongeschilderde ondergrond.
• Ook na het aanbrengen van een primer of een verflaag tussendoor schuurt u best lichtjes op.

Het juiste schuurpapier

Voor een mooie afwerking is het cruciaal om het juiste schuurpapier te gebruiken. In functie van de ondergrond kan u kiezen uit verschillende korrels. Tussen laklagen door heeft u voldoende aan fijn schuurpapier (korrel 240). Opschuren van intacte verflagen doet u best met schuurpapier van een gemiddelde korrel (120 bijvoorbeeld). Bij echt slecht schilderwerk of een heel oneffen ondergrond kan u gerust schuren met grof schuurpapier (korrel 80 of 60) tot alle lagen verf afgeschuurd zijn.

Schuurpapier voor de professionele vakman vindt u in ons ruime gamma benodigdheden.

Schuurmachines

Voor grote oppervlakken, zoals gipsplaten of stucwerkplafonds, is een schuurmachine zeker aan te bevelen. Schuurmachines zijn beschikbaar in verschillende toepassingen, merken en vormen. Voor lastig bereikbare hoeken zijn bepaalde accessoires te verkrijgen die hoekjes of randen zonder problemen kunnen bereiken. Er bestaan ook draaibare schuurmachines voor een optimale beweeglijkheid: voor plafonds of schuine vlakken bijvoorbeeld. Sommige machines kunnen zelfs op een mobiele werkplaats gemonteerd worden, wat minder inspanning van de schilder vraagt.

Ook schuurmachines vindt u in ons gamma machines.

Schuurmachine huren? Contacteer ons!

Extra tips bij het schuren:

• Schuur nooit rechtstreeks op pleisterwerk. Gebruik een houtblokje met afgeronde randen om pleisterkorrels weg te schuren.
• Nat hout laat u best eerst opdrogen vooraleer u begint op te schuren.
• Lakverf of andere krasvaste verven moet u steeds grondig schuren voor een goede hechting.
• Draag een stofmasker bij het gebruik van een schuurmachine of droog schuurpapier.
• Maak na het schuren de ondergrond stofvrij met een stofborstel.

Heeft u vragen over ons gamma schuurpapier of schuurmachines? Wenst u tips rond schuren ter voorbereiding van uw schilderwerken? Of heeft u verdere vragen over ons aanbod en onze diensten? Contacteer ons en wij helpen u graag verder.