“Beste vakman, wat kies ik: parket of laminaat?” Als uw klant u deze vraag stelt, dan geeft u graag het juiste advies. Want bij een totaalinterieur hoort – naast uw professionele schilderwerken – uiteraard ook de juiste vloer. En op lange termijn zijn er belangrijke verschillen tussen parket of laminaat.

De uitstraling van hout

Of iemand voor parket of laminaat gaat: hout geeft een warme uitstraling aan een huis. Zowel parket als laminaat zijn verkrijgbaar in verschillende houttinten en structuren, dus de keuze is groot. Hoewel laminaat dan een iets ruimer aanbod biedt dankzij de eindeloze mogelijkheden in ‘prints’. Anderzijds zorgt parket dan weer voor een authentiekere uitstraling.

Parket of laminaat: het verschil in samenstelling

Parket komt in twee soorten.
1. Samengesteld parket is letterlijk samengesteld uit meerdere lagen, waarvan de toplaag uit ‘edel’ hout bestaat.
2. Bij massief parket is de volledige plankenvloer gemaakt uit edel hout.
U zou kunnen stellen dat samengesteld parket iets ecologischer is, omdat er minder materiaal nodig is van de boom zelf.

Laminaat bestaat uit vier lagen:
– De toplaag is de bovenste laag. Die zorgt voor de krasvastheid van de laminaat. Hoe dikker deze laag, hoe langer een laminaatvloer mooi en ongeschonden blijft.
– De decoratieve laag is de eigelijke print of tekening van laminaat.
– De basislaag of kernlaag bestaat uit samengeperst hout.
– De onderlaag is een laagje melamine dat extra stevigheid biedt.

Parket of laminaat: de levensduur

Wanneer een parketvloer geschonden wordt, kan deze perfect opgeschuurd worden en opnieuw bewerkt worden. Zo zal een parketvloer levenslang kunnen meegaan. De levensduur van laminaat bedraagt gemiddeld 25 jaar en is vooral afhankelijk van de toplaag. Is de toplaag kapot of gekrast, dan is de ‘vloer’ geschonden en kan men enkel nog vervangen. Laminaat is dus gevoeliger voor schade dan parket.

Parket of laminaat: is er een verschil in prijs?

Het is algemeen geweten dat parket duurder is dan laminaat. Ook zijn er grote prijsverschillen onderling, afhankelijk van de houtsoort, de dikte van het hout, enz.

Het onderhoud van parket of laminaat

Een parketvloer betekent regelmatig boenen of oliën om hem mooi en proper te houden. Maar het resultaat mag er telkens weer zijn. Laminaat kunt u eenvoudig schoonmaken: met een gewoon schoonmaakmiddel en een licht vochtige dweil.

Wat met vloerverwarming?

Samengesteld parket en laminaat gaan samen met vloerverwarming. Massief parket in combinatie met vloerverwarming wordt afgeraden omdat massief hout minder goed met temperatuurverschillen omkan.

Parket of laminaat: beide beschikbaar bij Polar Paints

Ontdek meer over ons aanbod vloeren en plinten.

Vragen of opmerkingen over parket of laminaat?

Heeft u vragen over ons assortiment parket, laminaat of andere vloerbekleding? Heeft u professioneel advies nodig? Of heeft u verdere vragen over ons aanbod en onze diensten? Contacteer ons en wij helpen u graag verder.

Meer info over ons aanbod en prijzen vindt u hier.