Metaal schilderen
Een ijzeren poort, een radiator, een tuinpoort of zelfs een liftdeur: metaal schilderen is heel specifiek en pakt u best ook heel gericht aan, in functie van de staat van het metaal, van het type metaal en voor een duurzaam resultaat.
FERRO OF NON-FERRO METALEN
Stel eerst vast met welk type metaal u te maken heeft. Ferro metalen (staal, gietijzer, smeedijzer, …) vragen namelijk een andere voorbereiding en een andere soort lak dan non-ferrometalen (aluminium, gegalvaniseerd metaal, RVS, zink, …)
REINIGEN, SCHUREN EN ONTVETTEN
Heeft u te maken met loszittende verflagen of roest? Verwijder die dan eerst met een staalborstel. Schuur grondig na met schuurpapier. Ontvetten kan u met thinner of white spirit. Gebruik hierbij steeds een stofmasker, een veiligheidsbril en handschoenen. Losgekomen roestdeeltjes zijn nu eenmaal schadelijk voor de gezondheid. Wanneer de eindlaag op het (reeds geverfde) ijzer nog in goede staat is en er geen roest zichtbaar is, dan volstaat het meestal om de bestaande, bovenste verflaag wat mat te schuren.
PRIMER VOOR ALLES
Een speciale metaalprimer zorgt voor een goede hechting. Dat geldt eigenlijk bij elke verfopdracht. Hou ook bij het kiezen van een geschikte primer rekening met het soort metaal. Voor ferro-metalen gebruikt u een andere primer dan voor non-ferrometalen.
ROEST
Roest is nu eenmaal een veel voorkomende plaag als u met metaal te maken hebt, vooral met metaal dat zich buiten bevindt, zoals tuinpoorten, garagedeuren, enz. Hou hiermee rekening, zowel in de voorbereiding als in de afwerking, om roest onder controle te houden.
1. Verwijder eerst zoveel mogelijk de roestlagen. Gebruik hiervoor een staalborstel en schuurpapier. Afstoffen en ontvetten zorgen er verder voor dat er geen resten achterblijven.
2. Om roestwering tegen te gaan, gebruik een roestwerende primer. Laat drogen en schuur licht op.
3. Werk ook met aangepaste producten voor de eindlagen. Voorzie minstens 2 eindlagen.
Extra tip om roest te voorkomen: Scherpe hoeken, laspunten of plekken waar vocht kan blijven staan, krijgen bij voorkeur een extra laag roestwerende primer. Op deze plekken ontstaat namelijk als eerste roestvorming.
BUITENMETALEN EN TEMPERATUUR
Metaal is heel gevoelig voor de temperatuur buiten. Bij koud weer kan er makkelijk condens optreden. Bij warm weer wordt het metaal al snel te heet. Balkonhekken, garagepoorten, tuinpoorten, … worden zo dag in dag uit blootgesteld aan weer en wind. Het is dan ook normaal dat het risico op roest groot is. Hou onze bovenvermelde tips om roest te vermijden in het achterhoofd. Twee roestwerende lagen voor buitentoepassingen zijn geen overbodige luxe. Vermijd het sowieso om metaal te schilderen in felle zon. De verf zal te snel drogen, waardoor er kleine barstjes in de verflaag kunnen ontstaan. Voor buitenmetalen bestaan er specifieke metaalverven die de nodige bescherming bieden tegen de weerselementen.
SPECIFIEKE LAKVERF VOOR DE RADIATOR
Warmte en standaard metaalverven gaan niet samen. Gebruik dan ook specifieke radiatorlak voor radiators en verwarmingsbuizen. Die is bestand tegen hitte, verkleuring en het vroegtijdig afbladeren van de lakverf.
HOE DIKKER DE LAAG, HOE LANGER DE LEVENSDUUR
De laagdikte van de verf bepaalt de uiteindelijke levensduur van uw schilderwerken. Buiten en in vochtige ruimtes verkrijgt u enkel optimale én duurzame resultaten door voldoende verf aan te brengen.
PRODUCTTIP: Protector van Herbol
Ontdek deze zijdeglansverf van topkwaliteit voor metalen. Langdurige bescherming, gegarandeerde hechting, hoge kleurvastheid, actieve roestbescherming: het zijn slechts enkele van zijn voordelen. Nu beschikbaar bij Polar Paints. Meer info over Herbol Protector vindt u hier.
Heeft u vragen over ons gamma metaalverven? Wenst u nog meer tips rond het schilderen van metalen oppervlakken? Of heeft u verdere vragen over ons aanbod en onze diensten? Contacteer ons en wij helpen u graag verder.