Afhankelijk van het project, de situatie en de ondergrond zal u ervoor kiezen om te lakken. Met lakverf worden de oorspronkelijke kleur en structuur van de ondergrond volledig bedekt. Technisch gezien is lak een verf die door verdamping opdroogt. Er zijn verschillende soorten lakverf, voor binnen en buiten, mat of glanzend, watergedragen of solventgedragen. We gaan er graag wat dieper op in!

VOOR ALLE SOORTEN ONDERGRONDEN

Elke ondergrond heeft specifieke eigenschappen waarop de lak moet afgestemd zijn. Er bestaan lakken voor hout, metaal, harde kunststof, beton en pleisterwerk. Het is dan ook belangrijk om eerst voor te bereiden met een gepaste primer. Alleen zo komt u tot een goed resultaat.

VOOR BINNEN EN BUITEN

Binnenhoutwerk moet tegen een stootje kunnen. Kies daarop voor een duurzame, kras-en slijtvaste lak voor interieurprojecten. Buiten houdt u dan best rekening met kleurbehoud, meer bepaald door de blootstelling aan zonlicht, koude of vocht. In ons ruime gamma lakverven vindt u dan ook enkel producten die aan deze vereisten voldoen.

HOOGGLANS, ZIJDEGLANS OF MAT

Het woord zegt het uiteraard zelf: glanzende lakken geven een gloed of glans aan het oppervlak, de ene al wat opvallender dan de andere. Hoogglans heeft de neiging om kleine oneffenheden en foutjes te gaan accentueren. Anderzijds zijn glanslakken makkelijk te reinigen.

Matte lak daarentegen heeft de reputatie minder makkelijk reinigbaar te zijn, omdat de ondergrond ‘opgeblonken’ wordt bij wrijving. Anderzijds bestaan er in ons gamma meer en meer lakken die dit probleem niet meer vertonen. Met een matte variant geeft u een authentiek karakter aan uw project. Een extra voordeel is dat oneffenheden beter verdoezeld worden.

SOLVENTGEDRAGEN OF WATERGEDRAGEN

Van solventgedragen lakverf is geweten dat die zich heel gemakkelijk laat verwerken. Aflopers bijvoorbeeld kunnen nog gecorrigeerd worden. Dit type lak is uiterst weersbestendig en dus ideaal voor buitenprojecten. Watergedragen lakverf is moeilijker te verwerken maar is dan weer heel krasbestendig. Ze vergeelt minder snel, droogt gemakkelijk en is snel overschilderbaar.

Het moet gezegd dat watergedragen lakverven beter zijn voor het milieu. Ze bevatten minder schadelijke stoffen. Materialen kunnen gewoon met water gereinigd kunnen worden – ipv met white spirit voor solventgedragen lakken. Ook geven ze minder geurhinder, wat voor de schilder aangenamer is. Lakken op waterbasis winnen dan ook meer en meer terrein, mede omdat hun technologie alsmaar beter op punt geraakt.

MEER INFO

Bent u op zoek naar een specifieke lakkleur? Dankzij onze professionele verfmengmachines bieden wij alle kleuren op maat van uw project. Heeft u verdere vragen over ons aanbod en onze diensten? Contacteer ons en wij helpen u graag verder.

Nog meer info over ons aanbod en prijzen vindt u hier.