Voor een mooi eindresultaat en een nette afwerking van je schilderwerken, wanden, e.d. heb je kit en tape nodig. Maar wat houdt dat nu allemaal in? Hoe kan of moet je het gebruiken? En waar moet je op letten?

Tape voor schilderwerken

Tape heb je bij schilderwerken in de eerste plaats nodig om af te plakken. Alleen zo kan je rechte lijnen maken in hoeken, bij kleuraccenten, tegen deurlijsten en plafonds, enzovoort. Bij schilderwerken gebruik je best een tape met lage kleefkracht, zodat er geen lijmresten achterblijven en zodat de tape gemakkelijk te verwijderen is. Druk de tape heel goed aan tot aan de kant, zodat er geen verf onder de tape kan terechtkomen. Niks is vervelender dan achteraf correcties te moeten doen. Verwijder de tape onmiddellijk na het schilderen, anders kunnen er stukjes verf van de muur meekomen en krijg je alsnog geen rechte lijn.

Kies de juiste afplaktape.

Afplaktape bestaat er voor schilderwerken, maar er bestaan ook aangepaste tapes om te kitten bijvoorbeeld. Kies je tape sowieso in functie van de ondergrond: pleister, behangpapier, aluminium vensters, of andere.

Kitten

Kitten is aflijnen: de finishing touch bij vele bewerkingen. Zo ‘vul’ je een hoek tussen de muur en plafond, of de rand van het bad of douche met de muur. De soort kit is afhankelijk van het type ondergrond waarmee je werkt: een geschilderde muur, gevelwerk, beglazing, de badkamer, … Gaat het om binnen of buitenwerk, dat is ook belangrijk. Kortom, er bestaan meerdere soorten kit en de juiste kies je in functie van het project. Laat bij schilderwerken sowieso je verf eerst goed uitdrogen voor je kit toevoegt.

Kitten: silicone of acryl?

Wil je een voeg kitten zodat de naad waterdicht wordt, zoals in een badkamer, beglazing, keuken of andere ‘natte’ ruimte? Dan opteer je voor een silicone kit. Het nadeel is dat silicone niet overschilderbaar is. Acrylkit is dan weer aanbevolen als je de kit wil overschilderen, bijvoorbeeld bij naden tussen muren en plinten.

Welke stappen onderneem je?

  1. Ondergrond ontvetten of schoonmaken.
  2. Tape aanbrengen, afplakken van voeg, plint of naad.
  3. Kitten met kitpistool (volgens instructies): in hoek van 45° houden, in één vloeiende beweging kit aanbrengen.
  4. Langs de kit strijken met vinger (eventueel met handschoenen) of een lepeltje bij de kittool.
  5. Tape voorzichtig verwijderen, net nadat de kit is aangebracht.

Een ruim gamma bij Polar Paints!

Ontdek ons gamma en vraag ons welk product je best gebruikt voor jouw project.