Lente en zomer … Als u zelf niet buiten aan het klussen bent, dan ziet u wel een buurman of buurvrouw de gevel, de tuin of het terras aanpakken. Ook professionele schilderwerken voor buiten kennen een boost tijdens de lente- en zomermaanden. Waar let u dus best op bij buitenschilderen?

Stabiel weer

Het klinkt misschien evident, maar het is nodig: controleer het weerbericht voor u aan de slag gaat. Te koud, te warm, te zonnig, te vochtig … is uiteraard allemaal niet goed. Regen, wind en de buitentemperatuur kunnen gevolgen hebben op uw professionele schilderwerk.

Temperatuur

Buitenschilderwerk gebeurt best bij een omgevingstemperatuur tussen de 10 en 26 graden. Bij een dergelijke, gemiddelde temperatuur droogt de verf op een normaal tempo op. Schilderen boven de 26 graden is niet echt efficiënt, omdat de verf te snel opdroogt. Bij temperaturen boven de 30 graden grijpt u best al helemaal niet meer naar de verfborstels. Want hitte en direct zonlicht hebben een nefaste invloed op het uiteindelijke resultaat.

Vochtig weer

Regen of onweders: ook in de zomer komt het voor. Een te grote luchtvochtigheid, regen of zelfs mist, zorgen ervoor dat de verf slecht droogt. Er kan ook vocht in de verf slaan, wat uiteraard nadelig werkt. Het best schildert u na een droge periode, omdat dan de ondergrond zeker droog genoeg is.
Extra tip: begin dus niet te vroeg op de dag met verven, want dauw en dauwdruppels betekenen ook vochtigheid!

Zonlicht

Tussen de maanden april en oktober is het de beste tijd om buiten te schilderen. Maar wat als u een schilderklus in volle zomerperiode moet verrichten? Schilderen in direct zonlicht in combinatie met hitte is nooit een goed idee! Schilder telkens ‘achter de zon’ aan: begin met het schilderwerk aan de kant van het gebouw waar de zon al geweest is. Het is dus perfect mogelijk om tijdens de zomer schilderopdrachten met een mooi resultaat te verwezenlijken!

De juiste verf voor buiten

De basis voor elke schilderklus, ook tijdens de zomer, is een goede grondverf en lakverf voor buiten.
Let er vooral op dat de verf weervast is. Een andere belangrijke eigenschap voor buitenverf is dat de verf vochtregulerend is. Dat voorkomt waterschade aan de verflaag en het onderliggende oppervlak.

Ontdek meer over ons gamma buitenverf voor gevels

Hout

Houtbescherming of buitenschrijnwerk opknappen, het moet ook gebeuren. Omdat vocht en temperatuurschommelingen een effect hebben op hout (het hout gaat ‘werken’), liggen de eisen voor buitenhoutverf heel hoog. Het vocht mag niet indringen in het hout, dus moet de verf goed aan het hout hechten. De verf moet bovendien elastisch zijn, omdat die dan voldoende mee kan krimpen of uitzetten, samen met de ondergrond. Ook uw houtverf is best vochtregulerend: zo trekt het vocht bij droog weer weg uit het hout en zal het hout minder snel rotten.

Ontdek meer over ons gamma houtbescherming

Welke kleuren voor buiten?

Schildert u een gevel? Kies dat geen al te felle kleuren of raad deze af bij uw klant of opdrachtgever. Ga eerder voor lichte, tijdloze en vergrijsde tinten. Een donkere kleur neemt veel warmte op. Bovendien gaat donkere verf sneller krimpen of uitzetten. Een spierwitte gevel is ook geen goed idee want dat werkt verblindend.

Heeft u vragen over ons uitgebreid gamma buitenverven? Wenst u tips rond buitenschilderwerken?
Of heeft u verdere vragen over ons aanbod en onze diensten? Contacteer ons en wij helpen u graag verder.